Macam mana nak jadi rajin? | Wonderful motherhood
Wonderful motherhood

Friday, March 18, 2011

Macam mana nak jadi rajin?

Ini bukan nak bagi tips..nak nak dapatkan tips..


 

I have problem..

Pertama – berkaitan dapur

ok bab masak2..bolehla still masak jugak lauk simple2 or nasi goreng. Bekal Afham pun pagi2 pun Alhamdulillah masak jugak. Bab lap2 dapur oklah walau kdg fail jugak nk lap hari2...bab basuh pinggan mangkuk ok lagik, tiap2 pagi smbil masak bekal Afham, basuhla segala yg tersadai kat sinki (ada jugak fail kdg dh seharian pinggan2 tu)..yg fail bab nak kemas sume peralatan yg dh kering ke dalam cabinet (skrg tersadai atas satu meja bertindan2 periuk kuali sudu sudip so on)


 

Kedua – laundry

Basuh baju seminggu sekali..itupun mesin tolong, baju Afham hanya spin di mesin..selebihnya saya biasanya basuh tangan (idakle tertonggeng berus), tapi klu yg kotor teruk2 tu sental2 la guna tangan..selebihnya rendam dlm Nappi Kleen then biasa lepas sejam bilas dan spin. Bab sidai ok. Bab angkat ok (walau kdg baju tu tersadai lama kat luar rumah). Bab lipat oklah jugak (kdg encik suami tolong)...Yg fail bab nak masukkan baju dlm cabinet (see again masalah cabinet kan?). End up ada satu bilik tersadai semua baju2 dh lipat (tapi tu pun xproper campur semua baju..bila nk pakai kirai2 lah jugak, which end up ada gak berterabur)


 

Ketiga – kemas rumah

Ok totally fail..hanya kemas bila ada masa terluang dan agak2 rajin (tp most likely rumah ku tongkang)


 

So macam mana nak rajin? Haruskah salahkan hormone pregnant? Kdg teringin nak kemas sikit2 time Afham tido, tapikan end up sama2 tido...teringin gak nk kemas while dia tgh main2 tapikan kadang pergi dapur sekejap tuk masuk pun dia dh start bunyi2, end up kenalah duduk dekat dia (pdhal xbuat ape..gi layan tv)


 

Bknle nk perfect rumah tu super kemas, Cuma kalau boleh nakle sedap mata memandang


 

Ibu2 yg membaca entri ni ada tips? Share lah ye..


 

Ingat nk try part time maid tpkan sungguhla segan nk suruh diorg dtg dgn keadaan rumah bersepah..hmm ini baru satu anak, soon agaknya mcm mana plak? Huhu

4 comments:

  1. For those of you who are purchasing Faucets,we realize that this is one of the most important purchasing decisions you will make. You have made the best choice in choosing one of our Bathroom Sink Faucets,Kitchen Faucets or Shower Faucets, as they are constructed of the highest grade materials to ensure that your new Faucets lasts forever. You can be confident in your purchase as each item comes with a no hassle 30 day return privilege.

    ReplyDelete
  2. kite klu ade habi yg super duper rajin jd mcm zu jugak kot. hehehe =p

    tp klu dtg mood rajen tue, mmg kilat2 la semua =)

    ReplyDelete
  3. Bukan gua maid part time lu time gua datang ke? Lu pengsan gua sibuk2 kemas. Muahahaha...

    Perangai aku tak berubah sejak kau duduk kat Vista dulu. Habis baju dalam bakul tu aku lipat.

    ReplyDelete
  4. haa segan kalau part time maid datang tgk rumah bersepah?

    kalau rumah dah kemas wat pe amik maid kak oi.. hahaha. bukan ke maid tuh yang nak di suruh ngemas??

    amik je seminggu sekali.. sabtu ke? masa kita ada kat rumah. atleast keje berat2 kita tak buat.. jaga diri elok2.

    ReplyDelete

 
Blog Widget by LinkWithin