Cheesekut 4 sekawan | Wonderful motherhood
Wonderful motherhood

Monday, September 9, 2013

Cheesekut 4 sekawan

Trying new recipe is something that I try to avoid (nasibla husband, bini tak pandai masak pstu malas nk try2 new recipe). It’s not that I do not want to try something new, but whenever I cook in the kitchen usually I hardly to concentrate (alif afham gado, xpun depa dtg dapo mintak tu ini..etc)

Until somewhere before Ramadan, I saw some super simple recipe..easy-peasy (erkkk sonang pun I salah wat jugak masa 1st time, tapi seb baik leh makan). I read it here (hmm masa tu br2 je kot join group fb gojes)

So here the recipe

Cheesekut 4 sekawan 
(org kata pttnya cheesecake biscuit..tapi sbb nk bg sonang jd cheesekut, pstu myself saja buh 4 sekawan sbb nk bg senang ingat 4 je ingredient)

 

Biskut (klu baca cam2 versi, boleh je guna apa2 biskut..ada kata plg best Deluxe Crackers..me guna biskut cracker biasa je..sbb xjumpa deluxe crackers)
Fresh milk (again ada versi pakai air kopi, milo and so on…so ikut suka masing2 la)
½ tin susu pekat manis
250gram crease cheese (guna tatura, tapi ada yg kata phidelaphia lg sedap)

Step
1. Cream cheese tu biarkan at room temperature (klu keras kejung susah pulak nk pukul)
2. pukul cream cheese sampai kembang (ok xde mixer leh pakai blender…kan dh cakap resepi ni senang sbb kita leh adjust sana sini)
3. campurkan susu pekat manis kat cream cheese (klu malas…blend je dua2 ni sekaligus…tp bab manis ni sila adjust sdirik)
4. tambah sikit fresh milk (sesudu dua…bkn banyak2 agak2la ye)
5. aksi celup2 biskut dalam fresh milk (nak senang tgk gambar bawah..1 bekas tuk susu , 1 bekas tuk bancuhan cream cheese tu)



6. susun biskut celup dlm bekas (ikut sukati la bekas pe, myself guna tipuware..alas pun mcm gambar atas sbb kunun nk makan boleh je kuarkan foil tu)
7. dah susun penuh 1 layer….curahkan bancuhan creamcheese (agak2, janji tutup selapis) kalau suka boelh jugak tabur milo/ horlick/ pe2 yg sesuai atas bancuhan cream cheese tu. INGAT bancuhan cream cheese tu gunanya tuk melayer aje ye..
8. ulang step no 6 dan 7 (sume depends berapa banyak bancuhan cream cheese dan jugak guna bekas pe…klu guna tipuware cam ni kita dapatla 5-6 lapis)
9. lapisan atas sekali mesti bancuhan cream cheese…pstu nk tabur milo/ horlick/ buah ke ikut sukala
10. siap, leh simpan dalam peti sejuk
11. biar semalaman, pastu dh boleh potong2 tuk makan
12. best served while chilled …sejuk2 pstu cheese tu ada meleleh sikit2 uphh!

Ni versi ngan milo tabur..terbaik!!!


Sonang kan? Tak payah masak…blender, celup2, layer, masuk peti ais pastu dh leh makan..Simple dessert tapi meletop.klu xcaye pi try *_*

0 comments:

Post a Comment

 
Blog Widget by LinkWithin