Trying new recipe is something that I try to avoid (nasibla
husband, bini tak pandai masak pstu malas nk try2 new recipe). It’s not that I
do not want to try something new, but whenever I cook in the kitchen usually I
hardly to concentrate (alif afham gado, xpun depa dtg dapo mintak tu ini..etc)
Until somewhere before Ramadan, I saw some super simple
recipe..easy-peasy (erkkk sonang pun I salah wat jugak masa 1st time, tapi seb baik
leh makan). I read it here (hmm masa tu br2 je kot join group fb gojes)
So here the recipe
Cheesekut 4 sekawan
(org kata pttnya cheesecake biscuit..tapi
sbb nk bg sonang jd cheesekut, pstu myself saja buh 4 sekawan sbb nk bg senang
ingat 4 je ingredient)
Biskut (klu baca cam2 versi, boleh je guna apa2 biskut..ada
kata plg best Deluxe Crackers..me guna biskut cracker biasa je..sbb xjumpa
deluxe crackers)
Fresh milk (again ada versi pakai air kopi, milo and so on…so
ikut suka masing2 la)
½ tin susu pekat manis
250gram crease cheese (guna tatura, tapi ada yg kata phidelaphia
lg sedap)
Step
1. Cream cheese tu biarkan at room temperature (klu keras
kejung susah pulak nk pukul)
2. pukul cream cheese sampai kembang (ok xde mixer leh pakai
blender…kan dh cakap resepi ni senang sbb kita leh adjust sana sini)
3. campurkan susu pekat manis kat cream cheese (klu malas…blend
je dua2 ni sekaligus…tp bab manis ni sila adjust sdirik)
4. tambah sikit fresh milk (sesudu dua…bkn banyak2 agak2la
ye)
5. aksi celup2 biskut dalam fresh milk (nak senang tgk
gambar bawah..1 bekas tuk susu , 1 bekas tuk bancuhan cream cheese tu)
6. susun biskut celup dlm bekas (ikut sukati la bekas pe, myself
guna tipuware..alas pun mcm gambar atas sbb kunun nk makan boleh je kuarkan
foil tu)
7. dah susun penuh 1 layer….curahkan bancuhan creamcheese
(agak2, janji tutup selapis) kalau suka boelh jugak tabur milo/ horlick/ pe2 yg
sesuai atas bancuhan cream cheese tu. INGAT bancuhan cream cheese tu gunanya
tuk melayer aje ye..
8. ulang step no 6 dan 7 (sume depends berapa banyak
bancuhan cream cheese dan jugak guna bekas pe…klu guna tipuware cam ni kita
dapatla 5-6 lapis)
9. lapisan atas sekali mesti bancuhan cream cheese…pstu nk
tabur milo/ horlick/ buah ke ikut sukala
10. siap, leh simpan dalam peti sejuk
11. biar semalaman, pastu dh boleh potong2 tuk makan
12. best served while chilled …sejuk2 pstu cheese tu ada
meleleh sikit2 uphh!
Ni versi ngan milo tabur..terbaik!!! |
Sonang kan? Tak payah masak…blender, celup2, layer, masuk
peti ais pastu dh leh makan..Simple dessert tapi meletop.klu xcaye pi try *_*
0 comments:
Post a Comment