Childhood : What we use to play | Wonderful motherhood
Wonderful motherhood

Monday, November 4, 2013

Childhood : What we use to play

I should post this quite sometimes, but only recently I remembered where I keep the entire images.
So for this week back to 80’s and 90's, our main topic “what we use to play”


Ting-ting..haha ni time kecik2 sekolah rendah la kan? Sekarang suh lompat sebelah kaki pun xlarat..haha


Batu seremban..rasanya paling galak main seremban masa darjah 6 kot..time lepas UPSR (pstu rasa masa tu glamer lagu Lemon Tree), ada yg siap jahit kacang hijau dalam perca kecik2 tuk jadikan batu seremban


Biji saga..ingat2 lupa rasa cam main jentik2 biji saga


Ceper..ha skrg nk jumpa tutup botol pun cam payah (klu ada pun botol kicap)..zaman kita dulu tutup botol air kan? (zaman skrg air tin, xde dah botol2 kaca kan)


Lompat getah..rasa masa mula2 main kena sebut zero point..ye this is girls specialty kot..dolu2 kalau main ni time break between sekolah rendah ngan sekolah agama. Paling tak tahan lompat getah tu paras kepala..skrg klu suruh ketaq lutut. Silap2 nk lompat paras pinggang pun xlepas (hmm betapa x fitnya)


Batu-burung-air…ok paling senang, xpayah modal. Hari tu ntah saje2 je osom ngan afham..cam ne ntah dia kata “ibu kalah”..sbbnya tangan dia wat cam burung, myself pulak air..rasa agaknya kat nursery dia tgk org main kot



Belon..ha yg ni best, tp kena modal..ingat lg dolu2 beli tiub kecik pastu tiup2 leh jadik belon camnih, pastu kalau bocor kelam kabut la nk bg cantum balik


Anak patung kertas…hihi ni pun tuk budak perempuan jugak.main anak patung kertas pastu leh tukar2 baju, tapi baju pun selit dua yg kat atas tu kan? Ada sekali tgk anak buah main anak patung kertas dh canggih skrg, kertas tebal pastu ada magnet..so xle selit kertas tu



Kalau ikutkan macam2 je permainan zaman kanak2..congkak, sorok2, dam aji, yoyo pun cam ada waktu glamer gak (selalu budak lelaki la kan yg main), ada gak lipat2 ketas jadikla bola (kena tiup), lipat2 kertas jadikla cam bekas wat main masak2..klu ingat2 balik alahai main masak2 ngan kertas, daun..tapi  iyelah zaman kita membesar dulu xde internet, ipad, hp, ps2, ps3..




Teringin pulak nak kembali ke zaman kecik2 dulu

1 comments:

  1. Nostalgia habis la.. Lagi2 yang dress kertas tu..

    ReplyDelete

 
Blog Widget by LinkWithin