But considering ikan-kurung a.k.a sardin pun dah mahal (medium size, cap ayam if I recalled it correctly last time tak cecah lagi RM5, tapi skrg dah RM5...next year after GST tak tahula lagi mahal ke macam mana), then at the same time Tesco promo ikan siakap...maka secara senyap-senyap beli ikan siakap. Bila dah siap masak husband tanya "eh bila pulak beli ikan besar ni" Hehe, tak boleh kecoh-kecoh takut tak jadi masak konsepnya
Ikan kurung pun dah mahal |
Nowadays, recipe is just easy peasy...sume org share..then disebabkan ala-ala penakut nak masak ikan besar carikla blog yg share step by step bergambar (terima kasih la blogger yg rajin snap satu persatu bila memasak ni...payah wei nak masak sambil ambik gambar!). I refer her entry here for Siakap Sweet Sour
Resepi Siakap Sweet Sour (credit here) tapi ni my version
Ikan Siakap 1 ekor
Garam
Serbuk kunyit
Tepung jagung
Minyak untuk menggoreng
Bawang besar
Bawang putih
Halia 2 inci
Carrot *
Tomato
Nenas
Cili kisar 2 sudi besar
Sos tomato 2 sudu besar
Sos cili 2 sudu besar
Sos tiram 2 sudu besar
Sos plum 2 susu besar
Garam
Gula
* first time masak guna carrot, tapi husband kata lagi sedap buh capsicum...so 2nd time guna capsicum..so maintain guna capsicum
**sukatan bawang, sayur-mayur takde sebab sesedap rasa..
1. Cuci ikan bersih-bersih. Lumur dengan garam dan serbuk kunyit. Lepas tu lumur juga ngan tepung jagung. Goreng hingga masak
(Sebab ikan besar maka memang kena extra berjaga-jaga time nak balikkan, anak-anak memang suh duk diam-diam. Husband pulak asik kata belila air fryer supaya lepas ni tak susah-susah nak goreng ikan besar..adeh #astrogoshop masa tu dok promote air fryer...psl tu la asik kena suh beli air fryer)
Ketepikan ikan yang sudah digoreng
2. Bawang besar, bawang putih, halia, capsicum, tomato, nenas sume potong (kita potong ikut suka..again ni alter agak2 sedap gigit)
3. Campurkan sos cili, tomato, plum, tiram dalam mangkuk
4. Guna minyak goreng ikan (bukan semua ye, tapi agak-agak la) untuk tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sampai layu
5. Masukkan cili kisar. Goreng sampai pecah minyak
6. Masukkan campuran sos tadi. Masukkan garam, gula dan sedikit air
7. Masukkan nenas, capsicum dan tomato
8. Kacau dan rasa...dah siap bolehla curahkan kuah ke atas ikan yang digoreng
First time masak ikan besar, harga tak sampai RM5, kali kedua beli besar sikit je dalam RM5.40 puas makan |
So for those yang tak pernah atau takut nak masak siakap, bolehla mencuba....tak adelah payah mana sebab siang ikan siap-siap masa beli, balik just bersihkan dan masak
anak2 aida memang suka giler kalau aida masa sweet sour ni.
ReplyDeleteaida biasa dgn ikan bawal emas.
sebab kat kedai tu takde jual siakap ke kerapu ke...